Dziś dowiesz się jak zrobić zapiekankę makaronową ze szpinakiem i fetą. Dodałam do niej też beszamel.
CO POTRZEBUJESZ?
(składniki na 1 porcję)
- 70g dowolnego makaronu, ja użyłam makaron CALAMARATA
- 40g sera feta
- 150g szpinaku mrożonego
- 60g mleka (u mnie, bo dałam 3,2% tłuszczu i dodałam jeszcze do tego wody)
- 12g mąki pszenniej
- 10g masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
JAK TO ZROBIĆ?
- Makaron ugotować, ale tak, żeby był jeszcze trochę twardy.
- Na małej patelni rozpuścić zamrożony szpinak, przyprawić solą, pieprzem i dodać do niego rozgnieciony czosnek. Do mieszanki szpinakowej dodaj połowę fety i smaż jeszcze przez chwilę.
- W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i mleko, wszystko mieszaj szybko najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron ze szpinakiem, albo jeśli masz taki makaron jakiego ja użyłam możesz go nafaszerować masą.
- Makaron polej białym sosem i na to wrzuć resztę fety.
- Piecz w piekarniku w 180 stopniach aż wierzch się zarumieni. Jakie 20-30min.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
508kcal | 69 W | 17 T | 21 B

Zobacz też ten wpis, może Ci się spodobać 🙂
SMACZNEGO!

1 COMMENT
codojedzenia
3 lata agoProsto i smacznie! Uwielbiam takie dania!