Po tłustym czwartku czas, aby trochę wspomóc nasz układ trawienny. Z tej okazji mam zaszczyt przedstawić wam pięć przypraw, które pomagają w trawieniu. Nie łudź się jednak, że dorzucisz ich trochę do hamburgerka albo cukierków i będzie po sprawie. To nie aż takie proste, ale jeśli chcesz to spróbuj, na pewno nie zaszkodzi.
PIEPRZ CAYENNE
Zawiera kapsaicynę, dzięki której przyspiesza przemianę materii. Substancja ta odpowiada za ostry smak. Przyprawa ma działanie bakteriobójcze i może zapobiegać zatruciom pokarmowym. Likwiduje wzdęcia. Pieprz cayenne pomaga leczyć też chorobę wrzodową, nadciśnienie i nawet przeziębienie. Dodaj go do sosu, zupy albo jakiegoś dania jednogarnkowego z ziemniakami.
CYNAMON
Jest pozyskiwany z wysuszonej kory cynamonowca, wspomaga układ pokarmowy i nie tylko. Rozgrzewa organizm, można go dodawać do owsianek, napojów, kawy, herbaty itp. Cynamon sprawia, że szybciej trawimy i reguluje poziom insuliny we krwi. Poza tym może wypływać dobrze na pamięć i koncentrację. Bardzo lubię dodać trochę cynamonu do peelingu. Spróbuj jeśli lubisz cynamon.
IMBIR
Pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, leczy wzdęcia. Można go używać, aby zlikwidować mdłości, jest dodawany do leków przeciw chorobie lokomocyjnej. Imbir poprawia też krążenie krwi i rozgrzewa organizm. Ze względu na swoje właściwości często jest dodawany do preparatów wyszczuplających. Zrób z niego napar lub dodaj do sałatki.
BAZYLIA
Olejki w niej zawarte ułatwiają przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Likwidują fermentację w jelitach. Bazylia zapobiega skurczom żołądka i sprawia, że wydziela się tam więcej soków. Oprócz tego działa antydepresyjnie, zmniejsza nadpobudliwość i uspokaja. Najbardziej lubię dodawać ją do potraw z makaronem i zupy pomidorowej.
MAJERANEK
Nie bez powodu nasze babcie dodawały go do tłustych potraw z mięsem. Wiedziały co robią. Przyprawa stymuluje wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i antyseptycznie. Również zapobiega wzdęciom i podobno jest dobrym afrodyzjakiem. Majeranek jest naturalnym lekiem na katar, kaszel i chore zatoki. Możesz dodać go to ciężkostrawnych potraw z fasoli, albo mięsa.
Powodzenia w dodawaniu przypraw do potraw i życzę miłego trawienia.

Zobacz też ten wpis, może Ci się spodobać 🙂

Leave a Comment