Dziś poznacie mój sposób na najlepsze placki ziemniaczane. Te danie jest wegańskie, ale każdy z was może je przygotować i będzie zachwycony! W tych czasach wiele osób rezygnuje z mięsa oraz produktów odzwierzęcych, dlatego tutaj znajdziecie różne przepisy. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Wyznaję taką zasadę, że jak nie muszę czegoś dodawać do jedzenia to tego nie robię. Na przykład smalcu do ciasta, albo jak dziś – jajek i mąki do placków. Kolejna zasada jest taka, że przepis ma być szybki i smaczny. O tym mogliście przekonać się wcześniej, a jeśli nie to sprawdźcie zakładkę PRZEPISY.
SKŁADNIKI
– ziemniaki
– cebula
– czosnek (opcjonalnie, jak nie lubisz, to nie dodawaj, TYM BARDZIEJ NIE DODAWAJ JAK IDZIESZ PÓŻNIEJ NA RANDKĘ, BO MOŻESZ WYSTRASZYĆ DRUGĄ OSOBĘ zionąc czosnkiem i będzie to jednorazowa akcja)
– sól i pieprz
– coś do smażenia, np olej albo oliwa
Celowo nie napisałam ilości, ponieważ komuś może wystarczyć jeden ziemniak i pół cebuli – bo gotuje dla siebie, a inna osoba, która ma do wykarmienia 5-osobową rodzinę będzie potrzebowała ilości kartofli jak dla wojska, kilo cebuli i dwie torebki pieprzu i soli. Także składniki dawkujcie według uznania.
SPOSÓB WYKONANIA
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ostrzegam, może być trochę wzruszająco. Jeśli nie chcesz się popłakać i masz w domu maskę przeciwgazową to zanim zaczniesz trzeć nałóż ją na głowę – może pomoże. Po dokonaniu tej czynności dopraw solą i pieprzem według uznania i smaż na rozgrzanym oleju na patelni. *
*ZANIM ZROBISZ PLACKI MUSISZ POZNAĆ ICH SEKRET
Wiele osób dziwi się, że placki nie rozwalają się na patelni bez mąki i bez jajek. Ja natomiast – tak jak wspomniałam wcześniej – uważam że w tym przypadku to zbędne składniki. Placki są o niebo lepsze bez nich. Co zatem zrobić, żeby się nie rozwalały? Jak je zetrzesz i doprawisz zostaw na kilka minut. Ziemniaki puszczą wodę. Odciśnij ją prawie całkowicie. Dzięki temu jak położysz trochę masy na rozgrzaną patelnię to nie będzie tryskać i placki będą bardziej zbite. Nabierz trochę na łyżkę, połóż na patelnię i rozpłaszcz dopiero na niej. Najlepiej rób małe placuszki, a nie ogromne placuchy. Małe nie rozwalą się podczas przekładania. Po usmażeniu placuszka połóż odsącz go z tłuszczu kładąc na papierze.
Teraz możesz delektować się smacznymi, chrupiącymi, najlepszymi w Twoim życiu placuszkami.

Leave a Comment