– łyżeczka oliwy
– trochę szpinaku, mogą być dwie garści, ja użyłam dziś pół dużego opakowania
– 70g mozzarelli (ja miałam małe kulki, ale możecie kupić zwykłą kulkę i pokroić)
– pomidor
– ja dałam kawałek papryki
– 1 ząbek czosnku
– kawałek cebuli czerwonej
– łyżka śmietany 18%
– makaron pełnoziarnisty
– BARDZO WAŻNY ELEMENT! – przyprawy: suszone pomidorki, bazylia, sól, pieprz, tymianek (możesz dodać przyprawy jakie chcesz, ale bez suszonych pomidorków to już nie będzie to samo!)
PS Kocham suszone pomidorki, tylko nikomu nie mów, żeby nie wykupili ze sklepu.

Czas wykonania tego przepisu jest bardzo krótki. Uznajmy, że robi się go tyle co gotuje się makaron. W związku z tym najpierw zalecam wlać wodę do garnka, dosypać trochę soli i poczekać, aż się zagotuje. W międzyczasie robienia tego co zaraz napiszę trzeba po prostu ugotować makaron. Mam nadzieję, że nie przypalisz garnka. Jakby co to mi się jeszcze to nigdy nie zdarzyło, ale nigdy nie wiadomo.
Pokrój składniki – tak, żeby zmieściły Ci się do buzi (nie za duże kawałki). Na oliwie podsmaż cebulkę, czosnek, paprykę, po chwili dodaj pomidora i szpinak. Jak szpinak się skurczy to możesz dodać przyprawy według uznania, jeszcze trochę podsmażyć. Po kolejnej chwili dodaj łyżkę śmietany, mozarellę i wymieszaj. Jeszcze chwilę smaż. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię. Można jeść!
Bardzo lubię łączyć szpinak z mozzarellą i pomidorami. To moja propozycja na danie obiadowe z użyciem szpinaku. Jak ugotujesz to daj znać jak Ci poszło!

Leave a Comment